Global Fire modulok a „Chameleon Network” hálózatban


Global Fire modulok a „Chameleon Network” hálózatban
Forgalmazó: Power Biztonságtechnika Kft.
Gyártó: Global Fire Equipment


A Chameleon Network egy elosztott intelligenciájú és az objektum méretéhez rugalmasan alakítható hálózat, melybe a Global Fire új generációs tűzjelző központjait és bővítőit fűzhetjük össze. Ezáltal költséghatékony elemek bevonásával hozhatunk létre akár 128 hurokból álló rendszert is. Cikkünkben bemutatjuk a Chameleon hálózattal használható modulokat.

Az elosztott intelligenciájú Global Fire Chameleon Network egyik legnagyobb előnye, hogy ha egy központ meghibásodik, mindegyik központ jelezni fogja, viszont a rendszer tovább működik. Egy hálózat 32 eszközt tartalmazhat, melynek része lehet a Gekko, Octo+ központ, a Node+ bővítő és a Chameleon Repeater másodkezelő is.

A Chameleon Network előnyei
Globális rendszerként minden panel osztozik az "ok-okozati" konfiguráción. Minden alkalommal, amikor egy panelen esemény történik, a panel továbbítja azt a hálózaton és rögzíti a helyi "eseménynaplójában", majd végrehajtja az adott eseményre meghatározott ok-okozati összefüggést (vezérlést és hangjelzők indítását).

A hálózat részleges sérülése vagy leszakadása esetén a központok jelezni fogják a hibát, de a leszakadt központ „sziget” üzemben tovább tud működni. A vezérlések és bemenetek átadásához elengedhetetlen a paraméterek rendszerszintű konfigurálása. Annak, aki Global Fire központokkal dolgozik, nem idegen, hogy az I/O modulok kimenetei szabadon rendelhetőek vezérlési csoportokba, mely csoportok zónákhoz rendelhetőek. Ez a logika az új központok megjelenésével annyival bővült ki, hogy a hálózat bármely központjának bármely modulja szabadon hozzárendelhető bármely vezérlési csoporthoz. Így akár a „01” -es központ zónájához rendelt vezérlési csoport moduljai (amibe akár egy másik központ elemei is beletartozhatnak), bármely központ elemeiből összeállíthatóak.

Az alábbi videón bemutatjuk a Chameleon Network-öt és a kialakításához használható központokat
IDE kattintva


3 I/O PLUS és MAINS I/O modulok
A 3 I/O PLUS modulok lehetővé teszik külső eszközök és berendezések csatlakoztatását a tűzjelző központhoz, bemeneti oldalon (input). Ezek a bemenetek ellenállással felügyeltek, a küldő eszköz részéről száraz relékontaktusok szükségesek. A bemenetek csatlakozása hiba (nyitott vagy rövidzárlat) és riasztási körülményekre felügyelt. Az interfész olyan külső eszközök ellenőrzésére használható, amelyeket a tűzjelző rendszernek kontrollálnia kell, mint például az ajtótartókat vagy további eszközöket ellátó segédtápok hibakimenete. Kimeneti oldalon (output) a vezérlendő eszközök csatlakoztatását a tűzjelző központhoz, normál esetben nyitott száraz relékontaktusok segítségével végezhetjük el (2 A - 30 V DC / 0,5 A - 125 V AC). Megkülönböztetünk 1, 2 és 3 csatornás modult. A modulok a csatornaszámtól függően foglalnak el címet a hurkon.

A MAINS I/O modulok segítségével közvetlenül vezérelhetünk 230 V-os berendezéseket a kimeneti (output) oldalon (8 A - 230 V AC vagy 30 V DC), a bemeneti oldal (input) megegyezik a 3 I/O PLUS modulokéval. A modulokhoz nincsen szükség külső 24 V-os segédtáplálásra, mivel ezek az eszközök huroktápláltak. Az alábbi képernyőfotón látszódik az 1. I/O csoport, melynek eleme a Chameleon hálózat első központjának első hurkán található vezérlőmodul és a hálózat második központjának első hurkán található vezérlőmodul.


MULTI I/O modul
A modul, mint nevéből is következtetni lehet, egy multifunkciós illesztőegység, mely négy hagyományos zónát, három hagyományos hangjelzővezérlő kimenetet, valamint két rendszer segédrelét biztosít. A modul külső 24 V DC segédtáplálást igényel. Egy dedikált zöld LED jelzi, hogy van-e tápellátás. A modul választható aktív vagy ellenállásos vonalvég-felügyelettel rendelkezik a hagyományos zónabemeneteken. Az egyes zónák állapotát két LED jelzi. A piros LED jelzi a tüzet, a sárga LED a hibát az adott zónában. A hurok figyeli a nyitott áramköröket/rövidzárlatokat. A vezérelt hangjelző kimenetek esetében a maximális kombinált árammeghajtás az S1, S2 és S3 esetében 1 A. Az eszköz hét címet foglal el a hurkon a négy egymást követő hagyományos zónaillesztő és három hangjelző kimenet miatt.

Legyen szó címezhető hangjelzőről, alaplapi hagyományos vagy hangjelző vezérlő modul által illesztett hangjelző körről, a Chameleon Network hálózatban létrehozott hangjelző csoportok szabadon variálhatóak az I/O csoportokhoz hasonlóan.


A lenti két képernyőfotón jól látszódik, hogy egy jelzési zónához több központ hurokeleme is tartozhat a Chameleon Network hálózatnak köszönhetően.


Chameleon Network
A legjobb oldala a fejlesztésnek, hogy a teljes menüstruktúrát megtartották, így a programozás menete teljesen ismerős lesz, nem kell egy teljesen új rendszert megtanulnunk. Ezt bővítették pár olyan menüponttal, ami a nagyobb keretszámok lekezelését, valamint a hálózati működés lefedését szolgálják.

Ezentúl nem kell kompromisszumot kötnünk, hogy a több részből álló objektumokat kényszerűségből csak nagy központtal védhetjük. Az új fejlesztéseknek köszönhetően már a legoptimálisabb kialakítást választhatjuk, miközben nőtt az adatkommunikációs hálózat biztonsága, redundanciája!


A korábban kivitelezett rendszerek is gond nélkül integrálhatóak, miközben a régi és új rendszerekre is élettartam garanciát biztosít a gyártó. Az új modulok, az osztott intelligencia, valamint a rendszerszintű keresztvezérlések biztosítják a nagyfokú rugalmasságot, hatékonyságot és biztonságot.

Az eddig is jól méretezhető Global Fire rendszerek most szintet léptek. Miközben megmaradt az egyszerűség és az ebben rejlő hatékonyság, nőtt a kivitelezhető méret, és tökéletesedett az optimalizálhatóság. Az új központokat, modulokat és kiegészítőket keresse honlapunkon, üzleteinkben vagy Partnereink kínálatában!

Felelős személy: Gyigor Tamás
tamas.gyigor@powerbizt.hu

Hirdetés
hírdetés
SecuriFocus

A SecuriFocus.com Magyarország első, a biztonságvédelmi szolgáltatások piacára szakosodott online hír- és információs portálja.
www.securifocus.com

SecuriForum

A SecuriForum Biztonságtechnikai és Tűzvédelmi Kiállítás & Konferencia a SecuriFocus Kft. által szervezett rendezvény.
www.securiforum.com

Elérhetőség

SecuriFocus Kft.
1118 Budapest
Nagyszeben u. 24/A
Tel: (30) 942-2789
Email: info@securifocus.com
Videosec PT-23-40WAL és IPW-2122W-28F Wifi kamerák
Olvasta már?
Videosec PT-23-40WAL és IPW-2122W-28F Wifi kamerák